Ο γνωστός για τις περιβαλλοντικές «ευαισθησίες» δήμαρχος Καζάκος, μετά το κτήμα Ζωγράφου, τα «17 στρέμματα», τις πλατείες, κλπ., πήρε απόφαση να προχωρήσει στην τσιμεντοποίηση και ενός τμήματος του δάσους Ιλισίων, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζωγράφου, μεταξύ των οδών Ούλωφ Πάλμε, Αλκαίου και Γαζίας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η τσιμεντοποίηση του ενός τετάρτου (25%) της επιφάνειας του δάσους.
Στο τμήμα αυτό του δάσους Ιλισίων, που έχει συνολική έκταση 6 στρέμματα περίπου, επιχειρήθηκε η τσιμεντοποίηση σχεδόν 1,5 στρέμματος, που (με βάση το σχέδιο) περιλάμβανε χάραξη δρόμων πλάτους 3 μέτρων, σιντριβάνια, στέγαστρα (αναψυκτήριο), τσιμεντένιο «σαλίγκαρο», τσιμεντένια παγκάκια, κλπ.
Η «ανάπλαση»-τσιμεντοποίηση χρηματοδοτείται κατά 75% από κοινοτικά κονδύλια και έχει ενταχθεί στο έργο με τον γενικό τίτλο «πράσινο στην πόλη» συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων Ευρώ!
Αγνοήθηκε ο δασικός χαρακτήρας περιοχής και μια μέρα οι κάτοικοι αντικρίσαμε ένα περιφραγμένο εργοτάξιο με μπουλντόζες και μηχανήματα, που πέραν των άλλων, κατέστρεφαν μικρά δέντρα, θάμνους, έως και ολόκληρα παρτέρια με διάφορα φυτά.
Αγνοήθηκε η γνώμη των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, που ποτέ δεν ρωτήθηκαν.
Η «ανάπλαση»-τσιμεντοποίηση σχεδιάστηκε χωρίς την απαραίτητη άδεια της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, η οποία ειδοποιήθηκε από τους κατοίκους και μετά από επί τόπου επίσκεψη στην περιοχή αρμοδίων υπαλλήλων της, διατάχθηκε η διακοπή των παράνομων εργασιών εντός του δάσους.
Η κινητοποίηση των κατοίκων είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της «επιτροπής κατοίκων για τη σωτηρία του δάσους Ιλισίων».
Σε ανοιχτές συνελεύσεις, που συγκλήθηκαν από την επιτροπή των κατοίκων, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, αφαιρέθηκαν τμήματα της περίφραξης και έγινε προσπάθεια στοιχειώδους φροντίδας (πότισμα, κ.α.) και αποκατάστασης του χώρου.
Τα αιτήματα της επιτροπής των κατοίκων, τα οποία έχουν τεθεί υπόψην όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και για την υλοποίησή τους η επιτροπή αγωνίζεται, είναι:
1.Να διαφυλαχθεί και να προστατευτεί ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής και να μην πραγματοποιηθεί καμία απολύτως επέμβαση που αντιτίθεται σε αυτόν.
2.Να φροντιστούν τα υπάρχοντα δέντρα και φυτά και να ακολουθήσει εκτεταμένη δενδροφύτευση καθώς και ο εμπλουτισμός του χώρου με είδη βλάστησης που είναι συμβατά με την περιβάλλουσα φύση του Υμηττού.
3.Να μη γίνει καμία χάραξη δρόμων, αλλά αντιθέτως να κατασκευαστούν απλοί «φιδοειδείς» περιπατόδρομοι με τη χρήση ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών (π.χ. συμπιεσμένο χώμα).
Το δάσος είναι δημόσιο συλλογικό αγαθό και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει πηγή κέρδους για κανέναν.