Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση της Επιτροπής

Ο γνωστός για τις περιβαλλοντικές «ευαισθησίες» δήμαρχος Καζάκος, μετά το κτήμα Ζωγράφου, τα «17 στρέμματα», τις πλατείες, κλπ., πήρε απόφαση να προχωρήσει στην τσιμεντοποίηση και ενός τμήματος του δάσους Ιλισίων, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζωγράφου, μεταξύ των οδών Ούλωφ Πάλμε, Αλκαίου και Γαζίας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η τσιμεντοποίηση του ενός τετάρτου (25%) της επιφάνειας του δάσους.
Στο τμήμα αυτό του δάσους Ιλισίων, που έχει συνολική έκταση 6 στρέμματα περίπου, επιχειρήθηκε η τσιμεντοποίηση σχεδόν 1,5 στρέμματος, που (με βάση το σχέδιο) περιλάμβανε χάραξη δρόμων πλάτους 3 μέτρων, σιντριβάνια, στέγαστρα (αναψυκτήριο), τσιμεντένιο «σαλίγκαρο», τσιμεντένια παγκάκια, κλπ.
Η «ανάπλαση»-τσιμεντοποίηση χρηματοδοτείται κατά 75% από κοινοτικά κονδύλια και έχει ενταχθεί στο έργο με τον γενικό τίτλο «πράσινο στην πόλη» συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων Ευρώ!
Αγνοήθηκε ο δασικός χαρακτήρας περιοχής και μια μέρα οι κάτοικοι αντικρίσαμε ένα περιφραγμένο εργοτάξιο με μπουλντόζες και μηχανήματα, που πέραν των άλλων, κατέστρεφαν μικρά δέντρα, θάμνους, έως και ολόκληρα παρτέρια με διάφορα φυτά.
Αγνοήθηκε η γνώμη των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, που ποτέ δεν ρωτήθηκαν.
Η «ανάπλαση»-τσιμεντοποίηση σχεδιάστηκε χωρίς την απαραίτητη άδεια της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, η οποία ειδοποιήθηκε από τους κατοίκους και μετά από επί τόπου επίσκεψη στην περιοχή αρμοδίων υπαλλήλων της, διατάχθηκε η διακοπή των παράνομων εργασιών εντός του δάσους.
Η κινητοποίηση των κατοίκων είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της «επιτροπής κατοίκων για τη σωτηρία του δάσους Ιλισίων».
Σε ανοιχτές συνελεύσεις, που συγκλήθηκαν από την επιτροπή των κατοίκων, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, αφαιρέθηκαν τμήματα της περίφραξης και έγινε προσπάθεια στοιχειώδους φροντίδας (πότισμα, κ.α.) και αποκατάστασης του χώρου.
Τα αιτήματα της επιτροπής των κατοίκων, τα οποία έχουν τεθεί υπόψην όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και για την υλοποίησή τους η επιτροπή αγωνίζεται, είναι:
1.Να διαφυλαχθεί και να προστατευτεί ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής και να μην πραγματοποιηθεί καμία απολύτως επέμβαση που αντιτίθεται σε αυτόν.
2.Να φροντιστούν τα υπάρχοντα δέντρα και φυτά και να ακολουθήσει εκτεταμένη δενδροφύτευση καθώς και ο εμπλουτισμός του χώρου με είδη βλάστησης που είναι συμβατά με την περιβάλλουσα φύση του Υμηττού.
3.Να μη γίνει καμία χάραξη δρόμων, αλλά αντιθέτως να κατασκευαστούν απλοί «φιδοειδείς» περιπατόδρομοι με τη χρήση ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών (π.χ. συμπιεσμένο χώμα).
Το δάσος είναι δημόσιο συλλογικό αγαθό και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει πηγή κέρδους για κανέναν.

3 σχόλια:

  1. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις ανθρώπους να φωνάζουν μόλις πάει να γίνει κάτι καλό μόνο και μόνο για να πάνε κόντρα. 30 χρόνια τώρα το πάρκο αυτό ήταν όλο τσιμέντο εκτός από μερικά σημεία που υπήρχαν κάποια παρτέρια. Τα πεύκα ξεραίνονταν και έπεφταν, και όλοι εσείς που τώρα φωνάζετε, "τρέχατε να τα αντικαταστήσετε"! Τότε δεν εμφανιζόταν κανείς σας και κανένας σας δεν ενδιαφερόταν. Στην κοινωνία έχουμε υποχρεώσεις όχι μόνο δικαιώματα. Δεν έχει κανένας σας το δικαίωμα να χαλάει τις περιφράξεις του δήμου. Αυτό που κάνετε λέγεται αναρχία. Αν θέλετε να διαμαρτυρηθείτε να πάτε στο δήμαρχο και να μην το παίζετε "σωτήρες του δάσους" γιατί δεν κάνατε ποτέ τίποτα γι αυτό. Και την επόμενη φορά που θα ανεβάσετε φωτογραφίες να βάλετε και μία πως ήταν το πάρκο πριν για να δουν όλοι πως ήταν και πως το καταντήσατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. minatsiou, θέλετε να πείτε ότι δεν γνωρίζετε πως ό,τι απέμεινε από κομμάτι δάσους βάλθηκαν επειγόντως να το τσιμεντώσουν οι δημοτικοί μας άρχοντες; Δεν πιστεύω ότι δεν το ξέρετε και δεν μπορώ να πιστέψω ότι νομίζετε πως κάποιοι άλλοι ξεκινήσαμε την καταστροφή του, πλην του εργολάβου εντολοδόχου του Δήμου. Το ότι έστω και τώρα θυμηθήκαμε κάποιοι τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας σας ενοχλεί; Γιατί το παράπονό σας για το πριν το καταλαβαίνω, το ότι δεν έχουμε τώρα δικαίωμα να περισώσουμε με νύχια και με δόντια τα δέντρα όχι. Παράνομες λαμαρίνες θα προστατεύσουμε ή το δάσος; Γιατί, αν είσαστε περίοικος θα ξέρατε ότι ο Δήμος παρανόμησε και όχι εμείς, "οι αναρχικοί", όπως με ελαφρά καρδιά μας αποκαλείτε. Θα ξέρατε επίσης ότι εμείς απλά ελευθερώσαμε το δάσος από τις λαμαρίνες για να αναπνέει και σκάψαμε λίγο το χωματάκι να προστατεύσουμε τις ρίζες των δέντρων. Τα ξηλώματα τα έκανε ο εργολάβος και δεν μπορείτε να μας ενοχοποιείτε επικαλούμενη παλιές φωτογραφίες. Όσο για τη διαμαρτυρία μας στο δήμαρχο, την κάναμε πολλοί, συλλογικά ή μεμονωμένα, πολλές φορές και με πολλούς τρόπους. Αλλά προς ώτα μη ακουόντων και ειρωνευομένων τοπικών αρχόντων, δυστυχώς. Και, όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, κάλλιο αργά παρά ποτέ ξυπνήσαμε, θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε "τσιμεντοποίηση". Τσιμεντοποιημένο ήταν, και από τα σχέδια που έχω δει αυτό που σκόπευαν να κάνουν ήταν να βάλουν γκαζόν και κάποια δρομάκια περιπάτου, όχι για αυτοκίνητα. Δεν νομίζω πως αυτό θα πείραζε! Για το αναψυκτήριο και τις τουαλέτες, εννοείται ότι δεν συμφωνούσα και διαμαρτυρήθηκα και η ίδια, αλλά η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτη. Εάν είσαι κοντινός κάτοικος, σίγουρα θα βλέπεις τα πιτσιρίκια που μπαίνουν πλέον μέσα και καταστρέφουν το παρατημένο τροχόσπιτο και ενοχλούν τη γειτονιά με το θόρυβο που κάνουν. Οι λαμαρίνες θα μπορούσαν να παραμείνουν για να αποκλείσουν την είσοδο στο πάρκο από τη στιγμή που είναι εργοτάξιο και περιέχει επικίνδυνα αντικείμενα. Δεν πιστεύω πως δέντρα ασφυκτιούν! Το θέμα είναι πως έχουν χαλάσει την πλατεία και δεν πρέπει να παραμείνει έτσι. Πρέπει να συζητάμε και να βρίσκουμε μία μέση λύση για να μην υπάρχουν προβλήματα. Και όσο για τις "παράνομες περιφράξεις του δήμου" που αναφέρεις να ξέρεις πως όσοι τις ξηλώνουν παρανομούν και οι ίδιοι και πάνε αυτόφορο. Αυτό που με ενοχλεί είναι πως ο καθένας που θέλει να γίνει το δικό και δεν έχει τρόπους να το πετύχει, μπορεί να κάνει ότι θέλει και όπως το θέλει! Αυτό αποκαλώ αναρχία, και δεν αναφέρομαι μόνο σε όσους ξήλωσαν τις περιφράξεις, αλλά και σε όσους δεν είχαν άδειες. Πραγματικά λυπάμαι και πνίγομαι που ζω σε μία τέτοια χώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή